Bronkhorst, het kleinste stadje van Nederland

0
4098
Sprookjesstad Bronkhorst in de Achterhoek
Sprookjesstad Bronkhorst in de Achterhoek

Bronkhorst is een stadje gelegen aan de IJssel in de provincie Gelderland. In deze sprookjesachtige stad in de Achterhoek waan je jezelf echt even in een hele andere wereld en lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Prachtige ouderwetse huisjes, lieve smalle straatjes ingelegd met kasseien en gezellige terrasjes.

Prachtige authentieke straatjes in Bronkhorst
Prachtige authentieke straatjes in Bronkhorst

Kleinste Stad van Nederland

Bronkhorst profileert zich toeristisch als kleinste stad van Nederland, alhoewel bijvoorbeeld Staverden en Eembrugge minder inwoners tellen. Toch mag dit stadje in de gemeente Bronckhorst, welke in 1482 stadsrechten kreeg, deze titel met eer dragen. Bronkhorst telt ongeveer 160 inwoners.

Het sfeervolle dorpsplein in Bronkhorst
Het sfeervolle dorpsplein in Bronkhorst

Dickens Museum

In een authentieke stadsboerderij in Bronkhorst, is het Dickens Museum gevestigd. Je vindt hier een unieke collectie uit het levenswerk van Charles Dickens. Tevens vindt in december jaarlijks het festival ‘Dickens in Bronkhorst’ plaats.

UPDATE: Helaas is het Dickens Museum weg uit Bronkhorst. De collectie is ondergebracht in kinderpretpark Het Land van Jan Klaassen in Braamt.

Het Dickens Museum in Bronkhorst
Het Dickens Museum in Bronkhorst

Herberg De Gouden Leeuw

In het hart van Bronkhorst vind je herberg De Gouden Leeuw. Je kunt hier terecht voor een hapje en een drankje, maar ook romantisch overnachten.

Herberg De Gouden Leeuw in Bronkhorst
Herberg De Gouden Leeuw in Bronkhorst

Streekwinkel De Olde Schuure

Aan de rand van het monumentale stadje vindt je streekwinkel De Olde Schuure. In deze knusse winkel verkopen ze een groot assortiment aan streekproducten en snoepgoed uit grootmoeders tijd. Ook voor souvenirs en cadeauartikelen ben je hier op de juiste plaats.

Streekwinkel De Olde Schuure in Bronkhorst
Streekwinkel De Olde Schuure in Bronkhorst

De Bronkhorster Molen

Net buiten de stad (in Steenderen) staat de ronde stenen beltmolen De Bronkhorster molen uit 1844, welke dient als korenmolen. In de molenwinkel worden verschillende soorten meel verkocht. Deze molen is elke zaterdag gratis te bezichtigen.

Korenmolen de Bronkhorster Molen
Korenmolen de Bronkhorster Molen

Met de veerpont ‘Bronkhorsterveer’ kun je vanuit Bronkhorst naar het aan de andere kant van de IJssel gelegen plaatsje Brummen (en weer terug). Geschikt voor motorvoertuigen, fietsers en wandelaars.

Accommodaties in de Omgeving

Booking.com


Dit stadje is zeer de moeite waard om eens te bezoeken! Je bent echt even terug in de tijd. Parkeren kan trouwens vlak naast dit stadje en is gratis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here