Bronkhorst, het kleinste stadje van Nederland

23490
Sprookjesstad Bronkhorst in de Achterhoek
Sprookjesstad Bronkhorst in de Achterhoek

Bronkhorst is een stadje gelegen aan de IJssel in de provincie Gelderland. In deze sprookjesachtige stad in de Achterhoek waan je jezelf echt even in een hele andere wereld en lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Prachtige ouderwetse huisjes, lieve smalle straatjes met originele straatstenen en gezellige terrasjes. Bronkhorst omschrijft zich toeristisch als kleinste stad van Nederland, alhoewel bijvoorbeeld Staverden en Eembrugge minder inwoners hebben. Toch mag dit stadje in de gemeente Bronckhorst, welke in 1482 stadsrechten kreeg, deze titel met eer dragen. Bronkhorst telt ongeveer 100 inwoners.

Prachtige authentieke straatjes in Bronkhorst
Prachtige authentieke straatjes in Bronkhorst

Een prachtige Herfstochtend

Het is een prachtige en bijna zomerse herfstochtend, eind september. Het is nog vroeg als we vanuit ons logeerverblijf in Steenderen, slechts een paar kilometer hiervandaan, uitkomen in deze sprookjeswereld. De gouden zon geeft het nu zo ‘verlaten’ stadje nog meer sfeer. Wat is het hier mooi! Prachtige huizen, mooie straatjes met nog van die ouderwetse kasseien. Wow, echt geweldig! De terrasjes zijn nu nog leeg op deze vroege ochtend, maar je kunt hier later op de dag heerlijk genieten van een hapje en drankje. Al blijf je hier alleen maar om van het uitzicht te genieten.

Het sfeervolle dorpsplein in Bronkhorst
Het sfeervolle dorpsplein in Bronkhorst
Zicht op Bronkhorst

Dickens in Bronkhorst

In een authentieke stadsboerderij in Bronkhorst, was het Dickens Museum gevestigd. Je vond hier een unieke collectie uit het levenswerk van Charles Dickens. Helaas is het Dickens Museum inmiddels weg uit Bronkhorst. De collectie is ondergebracht in kinderpretpark Het Land van Jan Klaassen in Braamt. In december vindt hier wel jaarlijks het festival ‘Dickens in Bronkhorst’ plaats. Je kunt tijdens dit festival genieten van straattoneel, zangkoren, vuurkorven en een kleinschalige kerstmarkt in een prachtig decor. Je beleeft zo de tijd van Charles Dickens opnieuw.

Het Dickens Museum in Bronkhorst
Het Dickens Museum in Bronkhorst

Herberg De Gouden Leeuw

In het hart van Bronkhorst vind je herberg De Gouden Leeuw. Je kunt hier terecht voor een hapje en een drankje, maar wist je dat je hier ook romantisch kunt overnachten!? In totaal hebben ze hier 17 kamers, verspreidt over de eerste verdiepingen van de drie monumentale gebouwen, die voorzien zijn van alle comfort. Ze hebben zelfs een bruidssuite, met een tweepersoons hoekbad. Wie wil er nu niet ‘s ochtends wakker worden in zo’n omgeving…

Herberg De Gouden Leeuw in Bronkhorst
Herberg De Gouden Leeuw in Bronkhorst

Streekwinkel De Olde Schuure

Aan de rand van het monumentale stadje vindt je streekwinkel De Olde Schuure. In deze knusse winkel, al twintig jaar gerund door Hans en Astrid Sluijter uit Steenderen, verkopen ze een groot assortiment aan streekproducten en snoepgoed uit grootmoeders tijd. Ook voor souvenirs en cadeauartikelen ben je hier op de juiste plaats. Wat een leuk winkeltje om een bezoekje aan te brengen zeg. Je gaat hier waarschijnlijk, net als ik, niet met lege handen naar huis 😉

Streekwinkel De Olde Schuure in Bronkhorst
Streekwinkel De Olde Schuure in Bronkhorst

Kasteelheuvel Bronkhorst

Als je door het stadje loopt, en de borden volgt, kom je op een heuvel waarop ooit het kasteel Bronkhorst stond. Kasteel Bronkhorst was het stamslot van de Heren van Bronckhorst en was één van de belangrijkste kastelen in het graafschap Zutphen. In de 19e eeuw werd het kasteel grotendeels gesloopt en in 1920 werd ook de laatste toren afgebroken. Op de burchtheuvel is de fundering nog aanwezig. Er staat een maquette van het voormalige kasteel midden op de heuvel. Ook staan er houten palen met informatie over de historie van de stad. Heel interessant. Echt even de moeite waard om voor naar boven te lopen.

De entree naar de kasteelheuvel
De maquette van kasteel Bronkhorst

De Bronkhorster Molen

Net buiten de stad, in Steenderen staat de ronde stenen beltmolen De Bronkhorster molen uit 1844, welke dient als korenmolen. In de molenwinkel worden verschillende soorten meel en bakmixen verkocht, waaronder pannenkoekenmeel, kruidkoekmix, speltbloem en biologische tarwemeel. Keuze genoeg dus. Heerlijk om zelf je eigen brood te bakken. Dit ruikt altijd zo lekker! Mmm… eet smakelijk alvast! Deze molen is elke zaterdag gratis te bezichtigen.

Korenmolen de Bronkhorster Molen
Korenmolen de Bronkhorster Molen

Veerpont Brummen-Bronkhorst

Met de veerpont ‘Bronkhorsterveer’ kun je vanuit Bronkhorst naar het aan de andere kant van de IJssel gelegen plaatsje Brummen, tussen de plaatsen Dieren en Zutphen, en weer terug. Tip: bezoek in Brummen de twee grootste mammoetbomen van Nederland. Deze pont is geschikt voor motorvoertuigen, fietsers en wandelaars. Hij vaart het hele jaar door, behalve bij ijs, boven windkracht 7 en bij hoogwater.

Rivier de IJssel
Rivier de IJssel

Tips in de omgeving van Bronkhorst

  • Blijven slapen in de buurt van Bronkhorst? Verblijf dan op het nieuwste Droompark aan de IJssel, Marina Strandbad van Droomparken in Olburgen.
  • Groente, fruit en streekproducten van de boerderij? Ga dan eens langs bij Boederijwinkel en Fruitbedrijf Horstink met eigen boomgaard in Rha/Steenderen.
  • De Achterhoek ontdekken met een oude Eend? Huur dan een Citroën 2CV bij Duckstoer Eendenverhuur in Toldijk en ga een dagje op pad met je kleurrijke Eendje
  • Wandelen in een prachtig natuurgebied? Bezoek Landgoed Hackfort in Vorden en loop één van de mooie routes, bezoek de moestuin of bezichtig de nabij gelegen watermolen.
  • Lekker eten en drinken? Neem dan plaats op het sfeervolle restaurant of terras aan het water bij Het Muldershuis in Eibergen, gelegen tegenover watermolen de Mallumse molen.
Boerderijwinkel en Fruitbedrijf Horstink
Watermolen Hackfort in Vorden

Dit stadje is zeer de moeite waard om eens te bezoeken! Je bent echt even terug in de tijd. Ik kom er zeker nog eens terug… Parkeren kan trouwens vlak naast dit stadje en is gratis.

Volgend artikelEen dagje varen op de Friese meren in Friesland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in